esihenkilötyö

Tuxera on vuonna 2008 perustettu, ohjelmistoalalla toimiva, tiedon tallentamisen ratkaisuihin erikoistunut yhtiö. Tällä hetkellä Tuxera työllistää lähes sata asiantuntijaa, seitsemässä maassa.

Tuxeraa yrityksenä kuvaa menestys, kansainvälisyys ja tekemisen niché. Kuinka ollakaan, ne myös liittyvät kiinteästi toisiinsa. Tuxera pyrkii näyttämään suuntaa ja olemaan oman aihealueensa edelläkävijä. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että alan huippuosaajat voivat löytyä mistä päin maailmaa tahansa ja niin he Tuxeralla löytyvätkin.

Tuxeran kulttuurin kannalta esihenkilötyö on merkittävässä roolissa. Henry Hiltunen, tuo maailman sympaattisin henkilöstöjohtaja, valottaa päätöstä näin:

”Mie en usko, että esimiehettömyys ois ratkaisu. Me nähhään, että organisaatioissa tarvitaan ihmisiä, jotka pittääpi  työntekijöistä huolta.”

Henry on lähtöisin Rovaniemeltä, ja vaikka muutosta Helsinkiin on jo kohta 15 vuotta, puheessa ja tekemisessä lappilaisuus kuuluu ja näkyy.  Vuonna 2018 Hiltusen tullessa Tuxeraan varsinaista esihenkilörakenetta yrityksessä ei ollut henkilöstön pienestä koosta johtuen. Nyt tilannne on aivan erilainen, kun kevään aikana sadas tuxeralainen astuu taloon.

 

Avainasemassa on määritellä esihenkilötyö uudestaan

Tuxera haluaa tarjota esihenkilöpalvelua, jossa esihenkilön tehtävänä on etenkin mahdollistaa, coachata ja tukea omia tiimiläisiään. Hiltunen kiteyttää tuxeralaisen esihenkilön keskeiseksi tehtäväksi voimistaa ihmisiä niin, että he kykenevät päättämään omista asioistaan – ei siis päättää asioita heidän puolestaan.

Tuxeralla työstetään mallia, jossa työntekijällä olisi käytössä Haluatko Miljonääriksi -visailusta tutut oljenkorret: ”Kysy kollegalta”, ”Hae tukea esimieheltä,” tai ”Päätä itse”. Eiväthän ne ihan tuollaiset tv-visailussa ehkä olleet, mutta sinne päin kuitenkin. Ero visailuun on myös se, että jokaisen päätöksen jälkeen työntekijällä on jälleen käytössään kaikki kolme oljenkortta.

Selkeästi eniten Tuxerassa halutaan käyttää ”Päätä itse” oljenkortta, mutta Hiltusen tulkinnan mukaan tähän tilanteeseen ei olisi päästy ilman muita tarjolla olevia kortteja. Organisaation tuki on aina läsnä, tilanteessa kuin tilanteessa ja sellaisessa hetkessä on helpompi uskaltaa tehdä itse päätös. Hiltunen kertookin kouluttavansa esihenkilöitä tällaisella esimerkillä:

Mieti tilanne, että istut kopissa ja joku koputtaa siun oveen ja kysyy onko siulla aikaa. Ainoa oikea vastaus on: ”Aina. Miulla on aina sinulle aikaa.”

Siqni-tutkimuksen mukaan Tuxeran työntekijät kokevat, että heillä on erittäin suuret vaikutusmahdollisuudet työhön liittyvässä päätöksenteossa.

Ei tämä tulos sattumalta ole tullut. Esihenkilöiden koulutukseen ja valmennukseen satsataan Tuxeralla paljon ja se näkyy. Esihenkilöiden motivaatiota ja työtyytyväisyyttä mittaava Siqnin Liekki-indeksi on Tuxeralla 84 (asteikolla 0-100). Tyytyväinen ja motivoitunut esihenkilö onkin aina edellytys hyvinvoivalle tiimille. Näin myös Tuxeralla – siksi ei ole ollenkaan ihmeellistä, että Tuxera sai ensi yrittämällä Future Workplaces -sertifikaatin.


The Siqnificant Company antoi Tuxeralle marraskuussa 2020 Future Workplaces –sertifikaatin. Sertifikaatti ansaitaan, kun oman työpaikan yrityskulttuuria on johdettu poikkeuksellisen hyvällä työntekijäymmäryksellä. Työvälineenä työntekijäkokemuksen tason selvittämiseen, käytetään Siqni-kyselyä, jolla selvitetään työntekijöille merkityksellisimmät asiat ja niiden toteutuminen työpaikalla.

Kirjoittaja:

Panu Luukka
panu@leidenschaft.fi
p. +358 40 530 0889