60-vuotias saksalainen perhekonserni, Rittal, tunnetaan erityisesti laadukkaista kytkentäkaapeista, jotka suojaavat teollisuuden prosessit pölyltä, kuumuudelta, kylmyydeltä ja mekaaniselta lialta. Suomessa työntekijöitä on lähes 60, pääosin Vantaalla, jossa toimiston yhteydessä on myös oma varasto ja verstas. Toimitusjohtaja Ari Tervo on erityisen iloinen siitä, että Suomessa Rittalin asiakastyytyväisyys (NPS 75) on maailmanluokan huipputasolla.
”Asiakaspalvelu on meille tärkeä kilpailuetu ja sen tasoa mitataan joka viikko. Laadukas asiakaskokemus on heijastuma henkilöstön hyvinvoinnista.”
Henkilöstön hyvinvointiin, niin henkiseen kuin fyysiseenkin, on Suomen maayhtiössä panostettu aina. Tiiviissä porukassa välittäminen ja yhdessä tekeminen ovat tärkeä osa yrityskulttuuria. Syntymäpäivät muistetaan, kollegoita kehutaan julkisesti, työpaikalla on kuntosali ja joogatunteja, pikkujoulut pidetään aina – vaikka sitten etänä.
Tiivis yhteisö luo psykologista turvallisuutta
Hyvää yhteishenkeä nostatetaan kokoamalla koko porukka yhteen useasti vuodessa. Talousjohtaja Riikka Asplund kertoo tiimin yhteisistä aktiviteeteista: on melontaa, kiipeilyä, ammuntaa, kävelyretkiä luonnossa, maratoneja ja etäkokkausta. Korona-aikana tehtiin Rittalin kaikkien aikojen myyntiennätys, sen kunniaksi jokaiselle työntekijälle toimitettiin hedelmälaatikko kotiin. Kollegoiden kanssa viihdytään myös vapaa-ajalla. Tervo kuvailee työyhteisöä tiiviiksi perheeksi, joka ei jätä edes eläkkeelle lähtiessä.
”Jos pääsee osaksi perhettä, siitä on vaikea lähteä. Meillä arvostetaan mahdollisuutta olla oma itsensä ja yhteisöön kuulumisen tuomaa psykologista turvallisuutta. Tätä käytiin läpi myös juuri alkaneessa esimieskoulutuksessa.”
Rittal on työpaikka, jossa viihdytään poikkeuksellisen pitkään. Asplund kertoo, että työsuhteiden keskipituus on yrityksessä 10 vuotta. Alkuperäisiä työntekijöitä on mukana useita ja nuoremmatkin pysyvät talossa vuosia. Erityisen iloinen Asplund on työntekijöiden korkeasta sitoutumisesta ja eNPS:stä.
Miten tämän kaltainen, tiivis perhemäinen yhteisö saadaan luotua? Toimitusjohtaja Ari Tervo suosittelee luopumaan teennäisistä rooleista, olemaan aito oma itsensä ja tunteella mukana arjen toiminnassa. Tämä aitous huokuu läpi organisaation aina asiakkaille asti.
”Kohdataan toinen toisemme inhimillisesti yksilöinä.”
_____
The Siqnificant Company antoi Rittalille joulukuussa 2020 Future Workplaces –sertifikaatin. Sertifikaatti ansaitaan, kun oman työpaikan yrityskulttuuria on johdettu poikkeuksellisen hyvällä työntekijäymmärryksellä. Työvälineenä työntekijäkokemuksen tason selvittämiseen, käytetään Siqni-kyselyä, jolla selvitetään työntekijöille merkityksellisimmät asiat ja niiden toteutuminen työpaikalla.